MEDLINE Διεθνή Links

Η Λοχεία

Είναι η περίοδος από τον τοκετό για 6-12 εβδομάδες. Στην περίοδο αυτή η γυναίκα επανέρχεται σταδιακά στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση τόσο βιολογικά όσο και συναισθηματικά. Η λεχώνα είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό άτομο, δεν είναι ασθενής. Η λεχώνα παραμένει στο μαιευτήριο για 4 μέρες, εκτός ειδικών περιπτώσεων.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΛΟΧΕΙΑΣ

Σταδιακή μεταβολή των συστημάτων της λεχώνας. Παλινδρόμηση των γεννητικών οργάνων ( μήτρα- κόλπος-τράχηλος).

Μήτρα

Η μήτρα παλινδρομεί σταδιακά και αυτό ξεκινά αμέσως μετά τον τοκετό, που το ύψος της φτάνει 3-4 εκατοστά κάτω από τον ομφαλό. Σε 3-4 ώρες από τον τοκετό φτάνει στον ομφαλό. Αυτά συμβαίνουν με τις συσπάσεις που τις πρώτες ώρες είναι έντονες με σκοπό και την αποφυγή αιμορραγίας. Την 10η μέρα από τον τοκετό η μήτρα βρίσκεται στο επίπεδο της ηβικής σύμφυσης και έχει μπει πάλι μέσα σε αυτήν.

Η μήτρα παλινδρομεί κάθε μέρα και σταδιακά και εξαρτάται από τον αριθμό των τοκετών, το  μέγεθος του εμβρύου, το είδος του τοκετού (εργώδης) ή από  τον θηλασμό (αν η γυναίκα θηλάζει  η μήτρα παλινδρομεί γρηγορότερα). Την παλινδρόμηση βοηθά επίσης η τακτική ούρηση, η κίνηση και η κένωση του εντέρου. Από την μήτρα υπάρχει η έξοδος των λοχείων όλο το διάστημα της λοχείας.

Λόχεια

Τα λόχεια είναι  αιματηρές εκκρίσεις που αποτελούνται από υπολείμματα αμνιακού, φθαρτού, από  τρίχες του εμβρύου καθώς και νεκρά κύτταρα. Τις 2-3  πρώτες μέρες  είναι αιματηρά  και μεγαλύτερα  σε ποσότητα, σταδιακά μειώνεται η ποσότητά τους και γίνονται καφεοειδή, και καταλήγουν σε μορφή βλεννών ροζ χρώματος. Σε ποσότητα και μορφή μοιάζουν με την περίοδο.

Κόλπος

Σταδιακά παλινδρομεί ο κόλπος και ο τράχηλος, ο οποίος αναγεννάται  μερικώς αμέσως  μετά τον τοκετό.

Περίνεο

Το περίνεο είναι ακόμη μία περιοχή που δέχεται μεταβολές κατά την κύηση και τον τοκετό, που και αυτό χαλαρώνει και επανέρχεται σταδιακά με την βοήθεια και των ασκήσεων kegel.

Ωοθήκες

Οι ωοθήκες στην εγκυμοσύνη βρίσκονται σε ύπνωση. Μετά τον τοκετό όμως η πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης προκαλούν αύξηση της προλακτίνης η οποία είναι μία ορμόνη που σχετίζεται  με την παραγωγή του γάλακτος. Σταδιακά όμως οι ωοθήκες ενεργοποιούνται λόγω της σταδιακής αύξησης των FSH –LH  και αυτό σημαίνει ότι η θηλασμός δεν είναι σίγουρη αντισυλληπτική μέθοδος. Η γυναίκα που θηλάζει την 10η περίπου εβδομάδα κάνει ωορρηξία ενώ αν δεν θηλάζει την 4η. Η πρώτη ωορρηξία μπορεί να συμβεί πριν την πρώτη περίοδο.

Ουροποιητικό

Η ουροδόχος κύστη κατά την εγκυμοσύνη υφίσταται μεταβολές λόγω της συμπίεσης που δέχεται από την αύξηση του μεγέθους της μήτρας. Αυτό όμως στην λοχεία αποκαθίσταται και τα όργανα ελευθερώνονται. Γι αυτό είναι σημαντική η συχνή ούρηση της λεχώνας άρα και η λήψη νερού. Η γεμάτη ουροδόχος κύστη δεν βοηθά την παλινδρόμηση της μήτρας. Τα πρώτα 24ωρα υπάρχει αυξημένη διούρηση λόγω της κατακράτησης υγρών στους ιστούς κατά την κύηση και την σταδιακή αποβολή τους στην λοχεία, καθώς και την σταδιακή μείωση του ολικού όγκου αίματος.

Πεπτικό

Λόγω χαλάρωσης του παχέως εντέρου μπορεί να υπάρξει δυσκοιλιότητα. Εδώ βοηθά η σωστή διατροφή, συχνά, μικρά και εύπεπτα γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης και η γρήγορη κινητοποίηση.

Μυοσκελετικό

Οι σύνδεσμοι της λεκάνης χαλαρώνουν κατά την εγκυμοσύνη καθώς και οι κοιλιακοί μύες και επανέρχονται σταδιακά. Η γυμναστική βοηθά σε αυτό.

Καθαριότητα

Η καθαριότητα την περίοδο της λοχείας είναι σημαντική και δεν πρέπει να παραμελείται. Μετά την χρήση της τουαλέτας πρέπει να γίνεται καθαρισμός των γεννητικών οργάνων με χλιαρό νερό και ελαφρύ αντισηπτικό. Το καθημερινό μπάνιο είναι επίσης απαραίτητο για να απομακρύνονται οι εκκρίσεις του δέρματος και τα υπολείμματα του γάλακτος μετά τον θηλασμό. Δεν πρέπει να γεμίζετε την μπανιέρα και να μπαίνετε μέσα αλλά ναι κάνετε  ένα απλό ντους.

Θερμοκρασία

Μετά τον τοκετό η θερμοκρασία είναι λίγο αυξημένη λόγω της ταλαιπωρίας του οργανισμού, της καταβολής έργου και της απώλειας θερμίδων, στον τοκετό.

Σωματικό Βάρος

Μετά τον τοκετό χάνονται 5-7 κιλά που αντιστοιχούν στο έμβρυο, το αμνιακό υγρό, τον πλακούντα και την μείωση του ολικού όγκου αίματος αλλά και την σταδιακή απώλεια των υγρών που έχουν κατακρατηθεί. Η γυμναστική, ο θηλασμός και η σωστή διατροφή επαναφέρουν το βάρος του σώματος στα επιθυμητά επίπεδα.

Αλλαγές στο στήθος

Τις τρεις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, από το στήθος της λεχώνας αρχίζει να ρέει το πρωτόγαλα. Μεταξύ τρίτου και τετάρτου 24ώρου η λεχώνα αρχίζει σιγά- σιγά να αισθάνεται το στήθος της βαρύ και γεμάτο. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται το μεταβατικό γάλα το οποίο είναι περισσότερο σε ποσότητα. Το ώριμα γάλα έρχεται περίπου το έβδομο με δέκατο 24ωρο.

Υστερόπονοι:

Μετά τον τοκετό οι μύες της μήτρας χάνουν την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα να πονάνε όταν αρχίζει να συστέλλεται. Οι πόνοι αυτοί θυμίζουν κάπως τους πόνους της περιόδου και ονομάζονται υστερόπονοι και σπάνια επιμένουν μετά την τρίτη ή τέταρτη μέρα. Συχνά οι πόνοι αυτοί είναι έντονοι κατά τον θηλασμό.

Τα τοιχώματα της κοιλιακής χώρας:

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουν χαλαρώσει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό η γυμναστική της λοχείας αρχίζει την επόμενη μέρα από τον τοκετό (εκτός εάν η γυναίκα έχει κάνει Κ.Τ). Οι ασκήσεις το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Βοηθούν τους μύες των κοιλιακών τοιχωμάτων να επανακτήσουν την ελαστικότητά τους και να επανέλθουν στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση. Το μόνο που δεν επανέρχεται πλήρως είναι οι ραβδώσεις στο δέρμα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποκατάσταση της εμμήνου ρύσεως

Αν η γυναίκα δεν θηλάζει η  περίοδος έρχεται μετά από 6-8 εβδομάδες, ενώ αν θηλάζει μετά από 4-6 μήνες. Η πρώτη περίοδος μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ποσότητα από  την συνηθισμένη. Ο ερχομός της περιόδου δεν αναστέλλει την δυνατότητα θηλασμού.

Η συναισθηματική ευαισθησία λόγω μητρότητας

Πρόκειται για συναισθηματική αντίδραση που εμφανίζεται μεταξύ της τρίτης και τέταρτης μέρας μετά τον τοκετό. Η λεχώνα μπορεί να κλαίει χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τις ημέρες μετά τον τοκετό, έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής τόσο της οικογένειας όσο και του φιλικού της κύκλου. Παράλληλα της έχουν προστεθεί νέες ευθύνες, πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της και το μωρό όλα αυτά είναι αρκετά για να την φορτίσουν συναισθηματικά. Αυτή η συναισθηματική φόρτιση δεν κρατά πολύ και δεν έχει μεγάλη σημασία. Βέβαια, εάν αισθανθείτε μία ανάλογη κατάσταση καλό είναι να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να κλάψει. Αυτό θα σας ανακουφίσει και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.