MEDLINE Διεθνή Links

Μαστοί – Οδηγίες προστασίας στην εγκυμοσύνη και μετά το θηλασμό

Gynecology.gr > Μαιευτικά Θέματα > Μαστοί – Οδηγίες προστασίας στην εγκυμοσύνη και μετά το θηλασμό

Όμορφο Στήθος Μετά Τον Τοκετό

Η εγκυμοσύνης και ο θηλασμός που ακολουθεί είναι μια περίοδοι λειτουργικών και ανατομικών μεταβολών του στήθους.

Το στήθος σας μεταμορφώνεται, στην αρχή φουσκώνει μετά διογκώνεται, βαραίνει, χαλαρώνει εμφανίζοντας  πτωτικές τάσεις που συνδυάζονται με ραγάδες, με αποτέλεσμα αλλάζει σιγά σιγά η φόρμα και η σφριγηλότητα του.

Οι μεταβολές αυτές δημιουργούν μια εικόνα που δεν έχετε συνηθίσει και οι περισσότερες νομίζετε ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε. Στο χέρι σας είναι  να προστατεύσετε το στήθος σας από τις παρενέργειες της φυσικής του λειτουργίας ώστε να ξαναβρεί η και να βελτιώσει την φόρμα του, ενισχυμένο μάλιστα από το άγγιγμα της μητρότητας. Αρκεί να γνωρίζετε και να εφαρμόζετε τις απαραίτητες κλασσικές ασκήσεις σε συνδυασμό με την προσοχή στην διατροφή καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους που μαζί με τα ποικίλα καλλυντικά προϊόντα μπορούν να σας βοηθήσουν.

ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Τα αίτια είναι πολλά αλλά τα κυριότερα είναι οι απότομες και έντονες αλλαγές στις ορμονικές και μεταβολικές λειτουργίες του οργανιοσμού σας.

Τις περισσότερες φορές οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην απότομη και μεγάλη αυξομείωση των διαστάσεών του. Οι αξιοσημείωτες αυτές μεταβολές του μεγέθους έχουν ως αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός, το κολλαγόνο, που είναι υπεύθυνο για τη στήριξη του, να μην μπορεί να ακολουθεί τη δυσανάλογα γρήγορη αύξηση του όγκου του αδένα. Έτσι μετά τον τοκετό και το θηλασμό έρχεται η χαλάρωση. Εάν οι μεταβολές αυτές του όγκου του μαστού συμβούν πολύ απότομα, ο δερματικός ιστός θα αναγκαστεί να τεντωθεί και να χαλαρώσει αρκετές φορές, τότε θα κάνουν την εμφάνισή τους οι ραγάδες.

Προδιαθεσικοί παράγοντες σε αυτές τις μεταβολές είναι:

  • Η κακή ποιότητα του κολλαγόνου.
  • Οι μεγάλοι σε μέγεθος μαστοί, γιατί το κολλαγόνο τους είναι ταλαιπωρημένο από το φυσικό τους βάρος.
  • Η υποδομή του στήθους με γυμναστική που πρέπει να κάνουν ειδικά για αυτό οι γυναίκες πριν την εγκυμοσύνη, στον θηλασμό αλλά και μετά. Πολύ περισσότερο πλήττεται το στήθος των γυναικών που δεν έχουν γυμναστεί πριν μείνουν έγκυες.
  • Η δομική σύσταση του στήθους (το λιπώδες ή το αδενικό στήθος). Το λιπώδες στο μεγαλύτερό του μέρος αποτελείται από λίπος. Το αδενικό στο μεγαλύτερό του μέρος αποτελείται από μαζικό αδένα. Στην δεύτερη κατηγορία υπάρχει μεγαλύτερη ορμονική εξάρτηση και έτσι έχουμε μεγαλύτερο φούσκωμα στην εγκυμοσύνη και μεγάλη απώλεια με αισθητική καθίζηση στο πρώτο εξάμηνο μετά τον τοκετό. Το στήθος που αποτελείται από λιπώδη ιστό κυρίως δεν χάνει την φόρμα του μετά  τον τοκετό.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ Ή ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας ο στόχος είναι ένα περήφανο και ελκυστικό στήθος μετά την εγκυμοσύνη. Για να τον πετύχουμε απαιτείται μεγάλη προσοχή και συστηματική φροντίδα.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Η διόγκωση του στήθους είναι από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όλη η προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το νωρίτερο δυνατόν. Από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης απαιτείται κατάλληλη γυμναστική, σωστή και ισορροπημένη διατροφή και χρήση ειδικού στηθόδεσμου και καλλυντικών προϊόντων.

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΔΡΟΜΑΣΑΖ

Στις ασκήσεις της καθημερινής γυμναστικής θα προσθέσετε μια ειδικότερη άσκηση για τα στήθη. Τοποθετείστε τα χέρια μπροστά, παράλληλα προς το έδαφος, λυγίστε στο ύψος του στήθους ώστε η κάθε παλάμη να πιάνει το εσωτερικό του απέναντι βραχίονα (στάση κοζάκου). Πιέζετε, ωθώντας με τις παλάμες σας τους βραχίονες προς τα έξω. Αυτή η άσκηση πρέπει να γίνεται μία φορά την ημέρα, 10-15 φορές με τα χέρια λυγισμένα και ψηλά πάνω από το κεφάλι. Με την παραπάνω άσκηση και ορισμένες άλλες που θα σας προτείνουμε, μπορείτε να διατηρήσετε το στήθος σας σε πολύ καλή φόρμα.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η ιδανικότερη άσκηση για την εγκυμοσύνη και ειδικότερα για το στήθος είναι το κολύμπι, γιατί συνδυάζει τέσσερις ευεργετικές επιδράσεις. Δυναμώνει τους μύες, βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα, κάνει μασάζ και τονώνει. Εδώ να σημειώσουμε ότι το νερό έχει γενικότερη ευεργετική δράση στην έγκυο . Ιδιαίτερα ευεργετικό είναι και το σπιτικό υδρομασάζ με κρύο νερό, που πολύ εύκολα μπορείτε να καθιερώσετε κατά την διάρκεια του ντους. Να ξέρετε ότι το κρύο νερό είναι ένα πολύ ισχυρό αγγειοσυσφυκτικό. Στο εμπόριο μάλιστα κυκλοφορούν και ειδικές συσκευές υδρομασάζ που εύκολα μπορείτε να εγκαταστήσετε στο μπάνιο σας.

ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ

Πρόκειται για τη σύσφιξη του στήθους μέσω ηλεκτρικών κενώσεων χαμηλής τάσης και γίνεται στα διάφορα κέντρα αισθητικής. Πρόκειται για ένα είδος παθητικής γυμναστικής, που δεν είναι επικίνδυνο για την ευαίσθητη περιοχή του στήθους. Ενδείκνυται εφόσον σταματήσει ο θηλασμός, και επανέλθει η έμμηνος ρύση  της γυναίκας. Η θεραπεία αυτή όμως από μόνη της δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, διότι δεν μπορεί να ελεγχθεί αν διεγείρει τους σωστούς μύες. Καλό θα ήταν, λοιπόν να συμφιλιωθείτε με την ιδέα της κλασσικής γυμναστικής για πιο σίγουρα και σαφώς καλύτερα αποτελέσματα .

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατήρηση της φόρμας, του μεγέθους, αλλά και της αισθητικής του δέρματος του στήθους είναι σύμφυτη με σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Το όμορφο και σφριγηλό στήθος είναι κατά κύριο λόγο το υγιές στήθος.

Πρέπει να μάθετε να προτιμάτε τις τροφές που προστατεύουν το στήθος και να αποφεύγετε τις τροφές που θεωρούνται υπεύθυνες για βιοχημικές διαταραχές, κατακράτηση υγρών και δημιουργία κύστεων στον αδένα του μαστού.

Η βιταμίνης Α θεωρείται πως προφυλάσσει το στήθος και ο συνδυασμός της με τη βιταμίνη Ε σε υψηλές δόσεις βελτιώνει τη λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Η βιταμίνη Α υπάρχει σε υψηλή περιεκτικότητα στα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα κολοκυθάκια, τα βερίκοκα, τις ντομάτες και τα μπρόκολα. Η απορρόφησή της ενισχύεται όταν συνυπάρχει στις τροφές το στοιχείο του χαλκού. Γίνεται δε πιο δραστική, εάν η λήψη της συνοδεύεται από βιταμίνες C και Ε. Βέβαια η δράση και η απορρόφηση της μειώνεται με το κάπνισμα και την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα δημητριακά, τα φασόλια, τις γλυκοπατάτες, τα μπιζέλια, και τα μεγάλα ψάρια όπως τόνος και σολομός . Η δράση της ενισχύεται από τη βιταμίνη C και το σέλινο που εμπεριέχεται σε αφθονία στα ψάρια, στα δημητριακά, και το συκώτι και μειώνεται εάν οι τροφές που την περιέχουν μαγειρευτούν σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς επίσης και αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε λιπαρά.

Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση της καφεΐνης από τη διατροφή μας, αποφεύγουμε δηλαδή καφέ τσάι και σοκολάτα καθώς και η μείωση των ζωικών λιπαρών, κόκκινο κρέας και πλούσια σε λιπαρά τυροκομικά. Να ξεχωρίσουμε εδώ την ευεργετική επίδραση του ωμού ελαιόλαδου και όχι του μαγειρεμένου. Άμεση σχέση με τη διατήρηση του μαστού και την πρόληψη παθήσεων έχει η παχυσαρκία. Είναι ζωτικής σημασίας να προσέξτε την αύξηση του βάρους σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και να προτιμήσετε ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά.
Επίσης πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη λήψη επαρκούς ποσότητος νερού και γενικά υγρών.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ – ΣΤΗΘΟΔΕΣΜΟΣ

Είναι πολύ σημαντική η επιλογή του κατάλληλου σε μέγεθος  στηθόδεσμου που θα τον χρησιμοποιείτε καθ όλη την διάρκεια της μέρας χωρίς να είναι πολύ σφικτός.

Από την 36η περίπου εβδομάδα της εγκυμοσύνης, και όσο πλησιάζετε στην ημερομηνία τοκετού, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με καινούριους στηθόδεσμους, καλής ποιότητας, και στο κατάλληλο μέγεθος( καθώς οι μαστοί αυξάνονται σε μέγεθος). Φροντίστε οι στηθόδεσμοι που επιλέγετε να αγκαλιάζουν ολόκληρο το στήθος, να είναι σωστά σχεδιασμένοι ανάλογα με τη φόρμα και το σχήμα του και να έχουν γερά κρατήματα, δηλαδή φαρδιές και ρυθμιζόμενες τιράντες. Βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ευρύχωροι ώστε να δεχτούν επιθέματα και ότι το κούμπωμα τους δεν σας δυσκολεύει. Προμηθευτείτε βαμβακερά σουτιέν που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν προκαλούν ερεθισμούς. Κατά την περίοδο του θηλασμού το στήθος χρειάζεται στήριξη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η γυναίκα απευθυνόμενη στον πλαστικό χειρουργό έχει την δυνατότητα είτε να διορθώσει τη θέση του στήθους ανεβάζοντας το πιο ψηλά, χωρίς να μειώσει τον όγκο του είτε να μειώσει και τον όγκο του στήθους ώστε να γίνει πιο σφιχτό στη σύνθεση του αλλά και πιο μικρό σε μέγεθος κατά ένα νούμερο. Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο αποτελεσματικός.

Γενικότερα τα αποτελέσματα της πλαστικής χειρουργικής για την ανόρθωση του μαστού είναι σημαντικά και έχουν θετικότατη επίδραση στη γυναίκα . Η επανορθωτική χειρουργική μπορεί να είναι πολυσύνθετη και ίσως επίπονη διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει.