MEDLINE Διεθνή Links

Σημεία και συμπτώματα έναρξης τοκετού

Gynecology.gr > Μαιευτικά Θέματα > Σημεία και συμπτώματα έναρξης τοκετού

Η διαπίστωση της έναρξης του τοκετού γίνεται αρχικά από την ίδια την έγκυο η οποία πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένη ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει και να περιγράψει την  έναρξη  του τοκετού της.

Η έξοδος της τραχηλικής βλέννης η οποία είναι ζελατινώδους υφής με αιματηρά στίγματα είναι ένα πρώτο σύμπτωμα έναρξης τοκετού.

Η τραχηλική βλέννη την οποία θα δείτε στο εσώρουχό σας είναι στοιχείο ότι ο τοκετός πλησιάζει η εμφάνισή της λοιπόν πρέπει να σας χαροποιήσει, δεν αποτελεί όμως πάντα  σύμπτωμα αληθούς τοκετού.

Οι συστολές της μήτρας

Οι συστολές του τοκετού  πρέπει να διαχωριστούν από τις  προπαρασκευαστικές συστολές οι οποίες είναι συχνές το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και έχουν σαν σκοπό να προετοιμάσουν την μήτρα για τον τοκετό. Οι συστολές του τοκετού ή του πρώτου σταδίου είναι ρυθμικές με συγκεκριμένη διάρκεια και ένταση.

Γίνονται αισθητές  εφόσον διαρκούν περισσότερο από 30 min.

Μερικά χαρακτηριστικά για να ξεχωρίσετε πρακτικά τον αληθή από τον ψευδή τοκετό είναι τα παρακάτω .

ΨΕΥΔΗΣ ΤΟΚΕΤΟΣ Ή ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

ΣΥΣΤΟΛΕΣ: Άρρυθμες, ανώδυνες που διαρκούν 3-4 λεπτά, χωρίς πόνος στη μέση και οι οποίες σταματούν μόλις  αλλάξετε θέση, περπατήσετε  ή πάρετε κάποιο  χαλαρωτικό φάρμακο. Το μόνο στοιχείο που σας δίνουν είναι ένα σφίξιμο, πέτρωμα στην κοιλιά, στο ύψος του διαφράγματος περίπου.

ΤΡΑΧΗΛΟΣ: Στον τράχηλο δεν υπάρχουν μεταβολές (εξάλειψη και διαστολή).

ΑΛΗΘΗΣ  ΤΟΚΕΤΟΣ  Ή ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΚΕΤΟΥ

ΣΥΣΤΟΛΕΣ: Ρυθμικές με προοδευτικά αυξανόμενη διάρκεια και ένταση, ψηλαφητές από τα κοιλιακά τοιχώματα που πολλές φορές συνοδεύονται από πόνο στην μέση. Οι συστολές του πρώτου σταδίου του τοκετού συνεχίζονται ακόμα και αν μετακινηθείτε ή αλλάξετε θέση. Η πρωτοτόκος θεωρείται ότι βρίσκεται σε ωδίνες αληθινού τοκετού αν έχει 3 συστολές το δεκάλεπτο (ανά 3 λεπτά) που να διαρκούν 30 δευτερόλεπτα ή 3 συστολές το τέταρτο(ανά πέντε λεπτά) που να διαρκούν 40-50 δευτερόλεπτα.

Η ρήξη του θυλακίου ή σπάσιμο των νερών

Το αμνιακό υγρό βρίσκεται στον αμνιακό σάκο  και επιτρέπει την κίνηση του εμβρύου, κρατώντας συγχρόνως τον αμνιακό σάκο τεντωμένο. Προστατεύει το έμβρυο από τραυματισμούς, εξουδετερώνει τις πιέσεις, διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του σώματος του εμβρύου και του παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά .

Αποτελείται από ούρα, κύτταρα  και τρίχες  του εμβρύου .

Το αμνιακό υγρό την 38η εβδομάδα φτάνει περίπου το ένα λίτρο ενώ μετά την 38η εβδομάδα μειώνεται σταδιακά και φτάνει τα 800 γραμμάρια.

Μεταξύ του αμνιακού σάκου ,του τραχήλου  και της κεφαλής του εμβρύου σχηματίζεται το θυλάκιο.

Στην διάρκεια του τοκετού το θυλάκιο πιέζει και πιέζεται από  το έσω  τραχηλικό στόμιο συμβάλλοντας στην  ομοιόμορφη διαστολή του τραχηλικού στομίου η οποία στην διάρκεια του τοκετού  γίνεται πιο λιγότερο επώδυνη   λόγω της παρουσίας του θυλακίου.

Η ρήξη του θυλακίου μπορεί να συμβεί χωρίς να προηγηθεί άλλο σύμπτωμα ή ένδειξη .

Πολλές έγκυες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν πρόκειται πραγματικά για τα νερά που έσπασαν ή για απώλεια ούρων  η οποία μπορεί να εμφανιστεί φυσιολογικά   λόγω της αύξησης του μεγέθους της μήτρας  και της πίεση που ασκείται από αυτήν  στην ουροδόχο κύστη (συχνοουρία του τελευταίου τριμήνου).

Στην περίπτωση που δεν είσαστε σίγουρη αν έσπασαν τα νερά, για το επιβεβαιώσετε φορέστε ένα σερβιετάκι  καθημερινής χρήσης και αν θα δείτε ότι εμποτίζεται  με τα υγρά που βγαίνουν από τον κόλπο σας τότε τα νερά έσπασαν.

Αν η ρήξη του θυλακίου είναι κεντρική δεν σας αφήνει αμφιβολία, αν όμως έχει γίνει σε υψηλότερο σημείο  του αμνιακού σάκου τότε θα χρειαστεί να επιβεβαιωθεί με την χρήση της μικρής αυτής  σερβιέτας.

Μόλις διαπιστώσετε ότι έχουν σπάσει τα νερά ξαπλώστε και βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τους γλουτούς για να σταματήσει η ροή ,επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό ή την μαία σας, ηρεμήστε και ετοιμαστείτε να πάτε στο μαιευτήριο.